Коментар: България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната

0

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната. Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. 

„Не е толкова важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. … Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. … Реалистично е да влезем в еврозоната в началото на 2026 г., но ще трябват усилия“, уточни той.

„Ние сме зад борда и няма никакво значение, че изпълняваме останалите критерии, след като не изпълняваме един, който не позволява да влезем в еврозоната. Инфлацията е процес, който се управлява и изисква политически мерки“, подчерта той и коментира:

„Такива мерки не бяха взети. Имаше в по-голяма част от времето едно празно говорене за извинения. И резултатът се видя“.

По думите на Дацов, ако публичните финанси се управляват по същия начин, „може да се окаже, че не изпълняваме не само критерия за инфлацията, но и критерия за бюджета“:

„Опитваме се да си затваряме очите за това, което се случва с бюджета, но там трябва да се вземат доста непопулярни решения, ако искаме да имаме устойчиви публични финанси“.

Прегледана: 24795

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече