Пламен Киров: В момента имаме два парламента в мандат

0

49-ият парламент си отива утре – с клетвата на 50-ия. 50-ият обаче вече е в мандат, тъй като има едно решение на КС от 2001 г., че мандатът на НС започва да тече от деня на изборите. Това означава, че в момента имаме два парламента в мандат.

Това обясни в „Денят започва“ по БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров. Той посочи, че съгласно последните промени в Конституцията мандатът на текущото Народно събрание приключва с полагането на клетва от новите депутати, но не е включен текст кога започва новият мандат – тоест, решението на КС е актуално.

Не е невъзможно да се повтори ситуацията с едноседмичния избор на председател от предишния парламент, но Пламен Киров смята, че този път депутатите ще проявят повече разум заради започналите преговори.

„Традицията е председателят да се излъчи от най-голямата по численост парламентарна група, но ние често нарушаваме тези неписани правила. това е едно джентълменско споразумение, никъде не е написано, че непременно трябва да е така, но традицията е такава от 1991 г. насам“, каза Киров.

ЦИК трябва да даде разумно обяснение как при 85% сбъркани протоколи беше определен верен резултат, коментира още той.

„Колко от сбърканите протоколи са поправени, като: всички изборни книжа се вадят, бюлетините се броят наново и тогава се нанасят корекции?“

Според него 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите. Никой не оспорва избора, защото срокът за обжалване е до един месец след обявяване на изборния резултат, а нито една политическа партия не е наясно каква е картината във всички 12 000 секции.

„Обществена тайна е, че се купуват гласове. Само че ако купите цяла комисия, тогава ще си спестите много пари и можете да купите много повече комисии, отколкото гласове. Дано в предстоящите дни не видим и купуване на депутати“.

Според него разумът ще надделее и ще има правителство. 

Киров посочи, че след като има избран парламент е редно да се направи опит за съставяне на кабинет. Конституционалистът подчерта, че всяко правителство трябва да е експертно. Не може хора хванати по политически причини, без подготовка, да се озоват на ръководни позиции, категоричен е той.

По думите му в нормалните държави контактите между политическите сили започват още след обявяването на изборните резултати. Не се прави коалиция от днес за утре, изтъкна Киров. По думите му няма нищо по-естествено след като ДПС са станали втора политическа сила да влязат във властта с министри. Той подчерта, че целта на всяка партия е да влезе в управлението. Киров обаче недоумява защо ДПС не работят в тази посока.

Конституционалистът заяви, че коалиция без ГЕРБ-СДС и ДПС няма как да се получи. Според него голямата загадка е кой ще бъде третия играч в евентуалното правителство. Той отбеляза, че правителство на малцинството е нестабилна конструкция, която не би издържала дълго.

По отношение на политическия проект на Румен Радев той посочи, че това е дъвка, която се пуска, за да има за какво да се говори. Според него държавният глава ще довърши мандата си и едва след това би се захванал да прави политически проект. Президентът остава единственият контрапункт на други разбирания за управлението на страната, каза още Пламен Киров.

Прегледана: 42290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече