Новата енергийна министърка на Северна Македония се оказа с българско гражданство

0

Автор: Маринела Величкова, БТА

Недекларираното българско, но и чешко гражданство на министъра на енергетиката в правителството на Християн Мицкоски – Саня Божиновска, е тема, която от няколко дни е във вниманието на медиите в Северна Македония.

„Мицкоски проявява разбиране защо Божиновска е забравила да заяви, че има не само македонско гражданство“, „Мицкоски защитава министъра с недекларирано българско гражданство“, „Министър Божиновска има и българско гражданство, Мицкоски я защитава – „тя е изключителен експерт“, са част от заглавията по темата.

Това не е тема, по която премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски би искал да говори, пише сайтът „360 градуса“, който пръв публикува информация от Търговския съд в Загреб, според която Божиновска е управлявала хърватска фирма с българския си паспорт.

„Не бих се съгласил (с твърдението), че тя е скрила от обществото (тази информация), не мисля, че трябва да вписваме в биографията си всичко, което сме правили. Ето, аз съм на 46 години и ако напиша в биографията си всичко, което съм направил, предполагам, че това ще са няколко тома. Но като правителство ние оставаме отворени към обществото, това е нашата политическа решимост, вие, журналистите, сте наши партньори и ние сме готови да отговорим на вашите въпроси. Моля, оценявайте труда ни по делата, нека оставим политическите игри настрана. Разбирам, че има центрове, които искат това да е във фокуса на интереса, а не работата на новото правителство. Интерес да предизвиква кой на кого е намигнал, кой какво е казал, а не (дадените) половин милиард евро за детска градина, училище, зала, реформи… Разбирам, че има такива центрове, но бих искам да говоря повече за проекти като този днес“, заяви Мицкоски, след като даде старт на строителството на нова детска градина, в отговор на въпроса на „360 градуса“ дали е знаел, че Божиновска има и българско, и чешко гражданство, когато я е предложил за министър в правителството си.

„360 градуса“ припомня, че в отговор на въпроса дали някога е притежавала или притежава българско гражданство, Божиновска отговаря, че в официалната ѝ биография ясно е посочено, че е гражданин на Северна Македония, като има и чешко гражданство.

„По отношение на твърденията за българско гражданство, искам да подчертая, че нямам българско гражданство и цялата релевантна информация е прозрачно посочена в биографията ми“, цитира изданието получения отговор.

„В интерес на истината в биографията на Божиновска, представена от Мицкоски в парламента, се посочва, че тя знае чешки език и има трудов стаж в Чехия, но не и че има чешко гражданство“, пише „360 градуса“ в днешната си публикация, озаглавена „Мицкоски за българското гражданство на енергийния министър: Саня е изключителен експерт“.

Ден по-късно Саня Божиновска каза пред Канал 5, че има изтекъл български паспорт и българско гражданство, което е поискала да бъде прекратено, като процедурата според нея е приключила, припомня изданието.

„Не мисля, че фактът, че някога съм имала български паспорт, може да е спорен от етична гледна точка, защото и тогава, и сега се чувствам само македонка. Считам, че това, че България оспорва македонската идентичност, за погрешна и контрапродуктивна политика, която за съжаление вреди на по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни и се надявам в близко време да се създадат условия за преодоляване на тези проблеми веднъж и за всички, а (Северна) Македония и България трябва да се съсредоточат върху реално сътрудничество, което несъмнено включва и енергетиката“, се казва в отговора на Божиновска за Канал 5, който телевизията цитира в една от информационните си емисии, припомня „360 градуса“.

„Направихме пореден опит да получим отговор от премиера Мицкоски за липсата на прозрачност по отношение на българското гражданство на Божиновска, защото с различните отговори от нейна страна тя оставя място за манипулации“, пише изданието и цитира отговора на Християн Мицкоски: „Не смятам, че тя манипулира обществото, за Саня мога да кажа само, че е изключителен експерт, европейски експерт и се радвам, че е в моя екип“

„Саня Божиновска може винаги да се е чувствала македонка, както казва самата тя пред ТВ Канал 5, но когато е кандидатствала и получила българско гражданство, е трябвало да подпише декларация, че има българско национално самосъзнание. Освен това кандидатът за българско гражданство декларира, че е от български произход, като се позовава на българските си предци“, уточнява „360 градуса“, публикувайки факсимиле от декларацията, която се подписва като част от документите за кандидатстване за българско гражданство.

Божиновска не е единственият министър в правителството на Християн Мицкоски, който има и друго гражданство. Вицепремиерът за политиките за добро управление Арбен Фетай обаче е декларирал в биографията си, че има и белгийско гражданство.

„Декларирането на второто гражданство е въпрос на прозрачност и е необходимо най-малко заради етиката. Що се отнася до висшите държавни служители, това трябва да бъде норма, тоест една добра практика, която се налага в управлението, защото няма нищо спорно, особено когато става дума за приятелска държава“, цитира „360 градуса“ отговора на Фетай.

Биографията на Божиновска все още не е публикувана на сайта на правителството на Северна Македония.

Прегледана: 22130

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече