Разцеплението в ДПС е факт, вижте как гласуваха депутатите днес

0

Разцеплението в ДПС е факт, който бе демонстриран и в числово изражение, след като депутатите на движението не бяха единни и не подкрепиха кабинета на ГЕРБ, както призова лидерът на ПГ и съпредседател на партията Делян Пеевски. 

30 депутати го послушаха и подкрепиха кабинета „Желязков“, а 15 народни избраници се вслушаха в призива на почетния председател на партията Ахмед Доган да не го правят.

Гласуването раздели и двамата съпредседатели. Единият лидер на ДПС Делян Пеевски е гласувал „за“, а другият съпредседател на движението – Джевдет Чакъров, е последвал призива на Ахмед Доган правителството на ГЕРБ да не бъде подкрепено и е гласувал „против“.

Ето и кой депутат кой отбор е избрал.

В подкрепа на кабинета са гласували Айтен Сабри, Атидже Алиева-Вели, Ахмед Вранчев, Байрам Байрам, Делян Пеевски, Джем Яменов, Димитър Николов, Димитър Аврамов, Елван Гюркаш, Ердуан Мехмед, Ертен Анисова, Ибраим Зайденов (съпредседател на МДПС), Иво Цанев, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Марио Рангелов, Мюмюн Мюмюн, Надя Петрова, Небие Кабак, Неждет Шабан, Николай Златарски, Павлин Кръстев, Станислав Анастасов, Фатима Йълдъс, Халил Летифов, Хамид Хамид, Хюсеин Хафъзов, Хюсни Адем, Цветан Енчев, Шендоан Халит.

„Против“ са Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов.

Джейхан Ибрямов се е въздържал.

Вече независимият Рамадан Аталай също е гласувал против, а Айсел Руфад отсъства през целия ден.

Заместник-председателите на партията обаче убедително са избрали да застанат на страната на Пеевски. Те са общо седем, като сред тях са евродепутатът Илхан Кючюк и изключената миналата седмица Айсел Руфад.

Останалите са Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев и Станислав Анастасов, избрали страната на Пеевски, както и въздържалият се Ибрямов.

В Централното оперативно бюро резултатът между депутатите е 4:4. Иначе в него досега влизаше и Рамадан Аталай.

Зависимост се забелязва на ниво избирателни райони. Например движението има петима депутати от Кърджали (включително и Пеевски), всички от които са гласували положително, а двамата им депутати от Силистра (в това число и Чакъров) са гласували отрицателно.

Тримата депутати от Разград също са гласували с „против“. Там водач бе Джевдет Чакъров. А в Благоевград – втория водачески район на Пеевски, тримата депутати са гласували като него с „против“.

Компактно „против“ са натиснали и тримата им представители от Бургас. Шендоан Халит и Халил Летифов от Стара Загора също са гласували заедно.

След вота на разцеплението за ДПС Делян Пеевски констатира, че движението има 30 депутати евроантлантици и те остават народни представители, като така намекна, че останалите 14 ще бъдат изключени. Заедно с двамата вече изгонени от парламентарната група така се очертават 16 депутати, които са в състояние да направят група, ако решат, тъй като изискването е за най-малко 10 народни представители.

Прегледана: 20055

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече